Hoe bepaal je eigen Risico?

admin 16 augustus 2016 Reageren uitgeschakeld

In Nederland is het wettelijk verplicht dat iedereen een basis zorgverzekering heeft. Sinds 2008 heeft de overheid bepaald dat men ook een eigen risico moet betalen. Toen moest je nog 150 euro bij betalen wanneer er medische kosten waren. Inmiddels is de eigen risico in 2016 gestegen naar € 385,- euro. Eigen risico geld alleen voor de kosten die worden gemaakt die vanuit de basisverzekering word vergoed. Je kunt hierbij denken aan de kosten voor bezoek van een medische specialist in het ziekenhuis, bepaalde medicijnen. Voor de zorg die vanuit aanvullende verzekering worden vergoed betaal je nooit eigen risico.

Waarom is er eigen risico bij gekomen?

Er zijn een aantal oorzaken dat de overheid heeft besloten om in te grijpen in de uitlopende kosten die wij als Nederlanders maken in de zorg. Mensen ging te makkelijk bij elke probleem naar een specialist. Wanneer men het uit eigen portemonnee wordt betaald denkt men eerst twee keer na of de zorg echt nodig is. De tweede reden is dat tijden de economische crisis de kosten zo enorm opliepen dat de verzekeraars het niet meer aan kon. De laatste belangrijke rede van het invoeren van een eigen risico dat er minder onnodige administratieve kosten worden gemaakt, omdat er minder declaraties worden ingediend.

Hoe hoog kan mijn eigen risico zijn?

Elk jaar wordt er door de overheid tijdens de prinsjes dag bekend gemaakt hoe hoog de verplichte eigen risico moet zijn voor iedereen. Wel is het sinds 2008 toen het werd ingevoegd elk jaar een stuk gestegen. Naast de verplichte eigen risico kan je er ook voor kiezen om het vrijwillig te laten verhogen. Dit is mogelijk tot een maximum van €875,-. Grote voordeel hierbij is dat je korting krijgt op je maandelijkse premie. Het scheelt per verzekeraar wat voor korting je krijgt op je premie. Zoek daarom goed uit wat je voordeel kan zijn in 2017. Om de juist keuze te maken of je wel of geen vrijwillige premie betaald moet je zelf afvragen of je het bedrag in een keer kan missen en of je veel medische kosten verwacht in het komende jaar. Wij zijn benieuwd wat het Zorgverzekering 2017 gaan doen.

Welke kosten vallen niet binnen eigen risico

Huisarts
Zorg aan uw kind onder 18
Hulpmiddelen in bruikleen
Zorg uit uw tandartsverzekering
Zorg uit uw aanvullende verzekering
Wijkverpleegkundige zorg
Ketenzorg via de huisarts
Vervoer en nacontrole donor (nier/lever)
Kraam- en verloskundige zorg
(wel eigen risico bij labonderzoek, medicijnen, vlokkentest en ambulance)

U kunt geen reactie plaatsen.