Overgewicht (Hoe ontstaat het)

Als het over overgewicht gaat, is het eerst belangrijk om te weten waarom we nu eigenlijk eten. Er zijn twee processen betrokken bij het eten, namelijk sensoren in het lichaam die in de gaten houden hoe het gaat met onze energiebalans maar ook de spijsvertering. Als je genoeg hebt gegeten geeft je lichaam signalen af en stop je met eten, je zit vol. Maar er zijn ook mensen die eigenlijk alsmaar blijven eten omdat ze het lekker vinden. Dan kan er na een tijdje sprake zijn van overgewicht. Een volwassen man met een niet al te actieve levensstijl moet per dag ongeveer 2500 kilocalorie├źn binnen krijgen. Voor een volwassen vrouw is dan 2000. Als je meer gaat eten dan kom je ook meer aan. Als je minder gaat eten, dan val je af. Als je eens om je heen gaat kijken dan zie je mensen die te dik zijn maar je ziet ook mensen die te mager zijn, deze mensen eten vaak te weinig en zijn bang om aan te komen.
Wil je meer weten over intelligent koken ?

Wist je dat mensen met een grotere vet massa meer vetcellen in het lichaam hebben dan mensen met een kleinere vet massa? De cellen geven dan een hormoon af genaamd leptine, dit gaat naar de hersenen en geeft aan dat er niet minder gegeten hoeft te worden. De verbranding gaat omhoog in het lichaam dat is net als de hoeveelheid insuline in het bloed en dat remt de eetlust. Als het lichaam dan minder vetcellen heeft dan krijg je honger en ga je ook wat zuiniger om met eten.

Als er sprake is van overgewicht dan gaat het vaak over mensen die teveel eten en te weinig bewegen. Er kan tegenwoordig veel worden gedaan aan overgewicht. Je kunt er daarom zelf ook wat aan doen door niet teveel te eten, op tijd te stoppen met eten en gezond te eten.