Wat er gebeurt als je te weinig water drinkt

admin 18 september 2015 Reageren uitgeschakeld

Wat er gebeurt als je te weinig water drinkt

Water is de stuff of life, zonder water is er geen leven mogelijk. Dat houdt ook in dat je lichaam heel wat water nodig heeft om optimaal te werken, maar dat beseffen niet veel mensen. Een recent onderzoek toonde aan dat de gemiddelde Nederlander slechts vier glazen water per dag drinkt. Dat is nog een behoorlijk eind verwijderd van de 1,5 liter die door experts wordt aangeraden. Laten we daarom even kijken naar wat er precies gebeurt wanneer je te weinig water drinkt.

Je loopt meer risico op hartziekten, kanker en nierstenen

Wanneer je te weinig water drinkt, loop je meer risico op een hele waslijst van aandoeningen en gezondheidsproblemen. Onderzoek toont keer op keer aan dat mensen die niet voldoende water drinken een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten, nierstenen en sommige soorten kanker. Alleen om deze reden is het dus al noodzakelijk om voldoende water te drinken, maar er is meer.

Je gaat meer eten, en daardoor lukt het je niet om af te vallen

Als je wil bijvoorbeeld 5 kilo wilt afvallen, dan moet je beslist voldoende water drinken. Onderzoek toonde namelijk aan dat mensen die twee glazen water voor een maaltijd dronken, ongeveer 90 calorieën minder aten. Wanneer je geen water drinkt, eet je dus automatisch meer. Water drinken kan je met andere woorden helpen de grootte van je porties te reduceren.
Een ander feit dat water zo belangrijk maakt wanneer je wilt afvallen, is dat je minder snel calorieën verbrandt wanneer je gedehydrateerd bent. Wanneer je lichaam niet over voldoende water beschikt, dan daalt de snelheid van je metabolisme in rust. Met andere woorden: wanneer je niet voldoende water drinkt, eet je meer calorieën, en verbrand je er minder. Grote problemen dus voor iedereen die snel wat extra kilootjes kwijt wil.

Je hersenen krimpen!

Dit is in werkelijkheid niet zo dramatisch als het klinkt, maar toch: het illustreert mooi hoe belangrijk water wel is voor je lichaam. Als je niet genoeg water drinkt, dehydrateert je lichaam en krimpt de omvang van je hersenen. Gelukkig is dit een reversibel proces en krijgen je hersenen weer gewoon de normale grootte wanneer je voldoende gehydrateerd bent.

Je veroudert sneller

Water vervult veel functies in je lichaam, en één daarvan is het opvullen van rimpels en het verzorgen van een mooie gladde huid. Wanneer je niet voldoende water drinkt, krijgt je huid dat typische droge uitzicht. Het beste antirimpel-wondermiddeltje is met andere woorden gewoon water.

Je wordt sneller moe, boos en verward

De nadelen van weinig water drinken blijven maar komen. Indien je nog steeds niet overtuigd bent dat water drinken de moeite waard is, dan moet je echter blijven lezen. Een onderzoek waarbij mensen enkele intense sportoefeningen moesten doen, toonde aan dat personen die daarvoor enkele glazen water mochten drinken, veel beter reageerden. De mensen die geen water mochten drinken waren na de oefeningen moe, boos en verward. Bescherm jezelf dus tegen een slechte dag en zorg er simpelweg voor dat je voldoende water drinkt. Veel moeite kost het niet, want het komt gewoon uit de kraan!
Wil je meer informatie over snel afvallen klik dan hier!

U kunt geen reactie plaatsen.